top of page
Featured Posts

Ανασύροντας Υπόγειους Θησαυρούς - 3 διαδικτυακές συζητήσεις για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Το Μάρτιο που μας πέρασε, οι Περιπατητές Νερού συνέχισαν τη διαδρομή τους, συζητώντας διαδικτυακά πάνω στο πώς μπορεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο να μας εμπνεύσει και να συνεισφέρει με ποικίλους τρόπους στη βελτίωση των γειτονιών μας!


Μέσα από 3 συναντήσεις δομημένης συζήτησης που συντόνισαν οι συνεργάτες μας, AoH Athina, γνωρίσαμε τρεις ομιλητές/τριες που μας παρουσίασαν τη σχέση τους με το Αδριάνειο Υδραγωγείο και κουβεντιάσαμε σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά και ιδέες πάνω στους τόπους που ζούμε και τη σύνδεσή τους με το Αδριάνειο.


Στην 1η συνάντηση, ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής ΟΑΚΑ, μας παρουσίασε το όραμά του πάνω στη συμβολή του εμβληματικού οργανισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου - με την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου που το διατρέχει να κατέχει σημαντικό ρόλο στα σχέδια του: Την ανάδειξη των φανών του Υδραγωγείου, τη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου, αλλά και τη χρήση του νερού του.

Τα πλούσια σχέδια του κ. Χαλιορή τροφοδότησαν μια οργανωμένη συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, τις κοινές ανάγκες ανάμεσα στις διαφορετικές γειτονιές, και το πώς πόροι σαν το Αδριάνειο Υδραγωγείο μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη τους.


Στη 2η συνάντηση, η κ.Λίτσα Μανώλογλου, εκπαιδευτικός στο 8ο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Χαλανδρίου, μας παρουσίασε πολύ γλαφυρά τη δουλειά που έχει κάνει στην τάξη, μαζί με τους/ις συναδέλφους της, πάνω στο Αδριάνειο Υδραγωγείο: Τις δημιουργικές δράσεις των παιδιών στο πεδίο, τις σκέψεις τους ώς “Αδριάνειο νερό” που “είναι κρυφό και μοναδικό”, το σχολικό λαχανόκηπο!

Η εμπνευσμένη δουλειά της κ. Μανώλογλου και των συναδέλφων της οδήγησε σε μια συζήτηση γεμάτη ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα, αλλά και για δραστηριότητες που φέρνουν κοντά όλη την οικογένεια.



Στη 3η συνάντηση, η κ. Ελένη Σωτηρίου, κάτοικος Χαλανδρίου μοιράστηκε μαζί μας πως “έμεινε με το στόμα ανοιχτό” όταν ανακάλυψε - μέσα από την παράσταση “Κάτω Εαυτός” - ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο περνά κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της και, συγκεκριμένα, δίπλα από το σπίτι της! Και ακόμα περισσότερο πως τελικά το υδραγωγείο της έδωσε χαρά, γιατί έγινε πραγματικό σημείο σύνδεσης με τη γειτονιά της, μειώνοντας τη μοναξιά.

Η συγκινητική τοποθέτηση της κυρίας Σωτηρίου έγινε αφορμή για να συζητήσουμε πώς το Αδριάνειο Υδραγωγείο, αλλά και άλλοι πολύτιμοι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί πόροι, μπορούν να συμβάλουν στο ευ ζην μας σε καθημερινό επίπεδο.



Ο κύκλος των συζητήσεων αυτών έκλεισε με “έμπνευση”, “πλούτο ιδεών”, “αισιοδοξία” και με την πρόταση να βρεθούμε να συζητήσουμε επιτέλους και από κοντά! Κόβιντ επιτρέποντος, ακολουθεί πράγματι -μετά από καιρό- η ευκαιρία να βρεθούμε κοντά, αλλά και κοντά στο Αδριάνειο: Μέσα από μια ανοιχτή ξενάγηση, όπου ο “Αδριανός συναντά των Καλατράβα” εκεί που το Αδριάνειο Υδραγωγείο συναντά το ΟΑΚΑ, στις 10 Απριλίου!

Οι συζητήσεις που προηγήθηκαν αποτελούν τον προθάλαμο μιας σειράς επιπλέον δράσεων που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, όπου θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στο ζήτημα της ανάδειξης και αξιοποίησης του υδραγωγείου, καθώς και σε συμμετοχικές μεθόδους διαβούλευσης.


Ενημερωθείτε για τους Περιπατητές Νερού και τις δράσεις τους εδώ.



Το έργο Περιπατητές Νερού υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr


Σχόλια


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page