top of page
Featured Posts

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούμε, να στοχαστούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε γύρω από το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης - το νερό. Έχοντας σχεδιάσει και υλοποιώντας ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων με κύριο στοιχείο έμπνευσης το νερό και τις -πολιτισμικές και κοινωνικές - διαστάσεις που αυτό φέρει, έχουμε ακόμη έναν λόγο να γιορτάζουμε τη σημερινή ημέρα!


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να εορτάζεται στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο από το 1993, είναι αφιερωμένη στην πολυδιάστατη αξία του (Valuing Water), θέτοντας το ερώτημα “Τι σημαίνει το νερό για εσένα;” και αναμένοντας πολλές, διαφορετικές και σίγουρα ενδιαφέρουσες απαντήσεις.


Τι είναι για εμάς, το νερό;


Κοινωνικό αγαθό

Ζωτικός φυσικός πόρος

Στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πηγή έμπνευσης

Κοινωνός μοναδικών ιστορίων

Έναυσμα για συμμετοχικές δράσεις

Αφορμή εξερεύνησης του περιβάλλοντος μας


Το UrbanDig Αδριάνειο αποτελεί το βασικό άξονα δράσεων που εμπνέεται από το νερό και το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις άξονες εργασίας και αποτελεσμάτων:


- Ενημέρωση - ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με όραμα την ωρίμανση ενός «Αδριάνειου Δικτύου Γειτονιών»


- Καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή, με όραμα την καλλιτεχνική υιοθεσία/ανάδειξη της διαδρομής του αθέατου Αδριάνειου Υδραγωγείου μέσα στη πόλη.


- Εκπαιδευτικά εργαλεία (συντονίζοντας ένα πρόγραμμα Erasmus+ για 2βάθμια εκπαίδευση), εργαστήρια και παρουσιάσεις που επικεντρώνονται στην τριπλή φύση του Αδριάνειου και στις προοπτικές που αυτή δημιουργεί.


​Μάθετε περισσότερα εδώ.




Γιορτάστε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με κάποιες #UrbanDig προτάσεις:


Παρακολουθήστε τη δράση “Κυκλικές Συζητήσεις: To Νερό”

Δευτέρα 22 Μαρτίου

18:00 - 19:30 (live, μέσω zoom)

Ο Κύκλος συνεχίζει τον ανοιχτό διάλογο για τους αστικούς πόρους της Άνω Πόλης, αλλά και κάθε γειτονιάς με τις “Κυκλικές Συζητήσεις” μας!

Μέσα στο πλαίσιο της θεματικής αυτού του μήνα σας καλούμε να συζητήσουμε για έναν από τους πιο σημαντικούς πόρους, το νερό.

Που και πώς εμφανίζεται το νερό μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας; Ποια συστήματα διαχείρισης του νερού υπάρχουν ήδη ή μπορούν να αναπτυχθούν προς ένα πιο κυκλικό μοντέλο; Τι τόπους δημιουργεί το νερό μέσα στην πόλη;

Σκοπός μας είναι να ανιχνεύσουμε στη “θεωρία” τους πόρους και τους τόπους, τους ανθρώπους, τις λειτουργίες, το δίκτυο, το σύστημα, και τα χαρακτηριστικά αυτών των τόπων.

Στη συζήτηση συμμετέχει και ο Γιώργος Σαχίνης, παρουσιάζοντας τις δράσεις του UrbanDig project γύρω από το νερό.


Διαβάστε περισσότερα στο FACEBOOK EVENT



Εξερευνήστε το UrbanDig Αδριάνειο

Το UrbanDig Αδριάνειο «ανασκάπτει» το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο, αντλώντας έμπνευση από την τριπλή ιδιότητά του ως αθέατου, αφανούς πολιτισμικού μνημείου, ανεκμετάλλευτης φλέβας νερού, και μη ορατής, υπόγειας διαδρομής – άξονα που συνδέει μεταξύ τους περιοχές της πόλης τόσο «ασύμπτωτες» όσο το Κολωνάκι με το Μενίδι. Οι τρεις αυτές όψεις του Αδριάνειου Υδραγωγείου αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το UrbanDig Αδριάνειο:

πολιτισμός (μνημείο) – περιβάλλον (νερό) – κοινωνία (δικτύωση κοινοτήτων)

Δείτε περισσότερα εδώ.

Γνωρίστε το S.T.ARTS4WATER

Για τους επόμενους 18 μήνες, είμαστε εταίροι του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος S.T.ARTS4WATER.

Το S.T.ARTS4WATER (Science, Technology, Arts for Water / Επιστήμη, Τεχνολογία και Τέχνη για τη διαχείριση του νερού) είναι ένα πιλοτικό έργο που καλείται να συνδράμει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης να αφυπνίσει τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του νερού, μέσα από καλλιτεχνικές διαδικασίες και σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την επιστήμη.

Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής S+T+ARTS που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας, Horizon 2020, υποστηρίζοντας συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών, μηχανικών, επιστημόνων και ερευνητών για την ανάπτυξη πιο δημιουργικών, συμπεριληπτικών και βιώσιμων τεχνολογιών.

Μείνετε συντονισμένοι για νεότερα!


留言


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page