1η Συνάντηση YEAST | Δημιουργικές “Ζυμώσεις” με την HIDRANT Κοινότητα
Την Κυριακή 18 Απριλίου στις 12:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη συνάντηση εταίρων, συνεργαζόμενων φορέων και κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ενεργοποίησης και Εμπλοκής Κοινότητας του CULTURAL HIDRANT. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, ο “συλλογικός καφές” και οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εικονικά “δωμάτια” και συντονιστές του διαλόγου ήταν οι Οδυσσέας Βελέντζας και Βίβιαν Δούμπα από την Όχι Παίζουμε.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια σύντομη γνωριμία με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και μια πολύ συνοπτική παρουσίαση του οράματος του προγράμματος σε σχέση με την βιωσιμότητα του εγχειρήματος για και με τους συνεργαζόμενους φορείς/κατοίκους από τη Νάντια Σιώκου και την Άννα Μαγουλιώτη. Κεντρικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας στέρεης κοινότητας γύρω από το πρόγραμμα, λαμβάνουν αυτές οι τακτικές, θεματικές συναντήσεις της “μαγιάς”, έτσι ώστε αυτή να “ωριμάζει” και να “ενεργοποιείται” από τις ιδέες και την έμπνευση που θα προκύψουν κατά τη “ζύμωση”.
Στη συνέχεια ο Οδυσσέας Βελέντζας, έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου και οι συμμετέχοντες/ουσες χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων για να διατυπώσουν τις απαντήσεις τους στο ερώτημα:
“Με ποιους τρόπους φαντάζεστε ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό σημείο αναφοράς στη γειτονιά του Χαλανδρίου;”
Μετά από δύο γύρους συζήτησης, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σύντομα και καταγράφηκαν οι βασικότερες ιδέες ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως “φάρου” πολιτισμού για τη γειτονιά του Χαλανδρίου. Τα όσα παρουσιάστηκαν αποτελούν ηχηρή ένδειξη ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο μπορεί να εμπνεύσει πολλαπλά τους κατοίκους της περιοχής! Μεταξύ άλλων προτάθηκαν η διοργάνωση (εν είδει θεσμού) μιας μέρας ευαισθητοποίησης με τη μορφή ενός υπαίθριου κυνηγιού χαμένου θησαυρού, ο σχεδιασμός ενός αγώνα δρόμου στη “γραμμή” του Υδραγωγείου, η σύνδεση του μνημείου και των ορατών σημείων του με την αφήγηση παραμυθιών, ψηφιακές και in-situ ξεναγήσεις, δημιουργία ενός δυναμικού -εν εξελίξει- ντοκυμαντέρ, λειτουργία του Υδραγωγείου ως πεδίου υλοποίησης υπαίθριων εκθέσεων, σύνδεση του με την εκπαιδευτική διαδικασία και με παιγνιώδεις δραστηριότητες.
Στο κλείσιμο της όμορφης αυτής συνύπαρξης φωνών και ιδεών, όλοι και όλες κλείσαμε ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι, και το αφήσαμε να ταξιδέψει στα έγκατα της ροής του Υδραγωγείου.
Η “ζύμωση” συνεχίζεται στις επόμενες θεματικές συναντήσεις!
Μείνετε συντονισμένοι/ες!
Comentarios